katalog on-line
o nas
regulamin
nowości
oferta
książka
z autografem
archiwum
WBP w Olsztynie

Smaki z natury

Za nami spotkanie pełne smakowitości. Podczas zajęć w ramach cyklu Popołudnie w Piątce (26.10) uczestnicy rozpoznawali owoce i warzywa, kosztując je z zasłoniętymi oczami. Zadanie to wcale nie było takie proste, tym bardziej, że niektóre z nich dzieci miały okazję spróbować i zobaczyć po raz pierwszy. Zdumieni rodzice mieli okazję zaobserwować, jak ich pociechy z upodobaniem jedzą świeże liście szpinaku i chrupią korzeń pietruszki. W pierwszej części rozmawialiśmy też o korzyściach, jakie daje nam spożywanie owoców i warzyw w pod różnymi postaciami. Następnie pod czujnym okiem naszego Gościa Specjalnego, pani Eli, mali uczestnicy komponowali niepowtarzalne i oryginalne soki. Niestety, nie możemy zdradzić składu, ponieważ dzieci objęły je prawami autorskimi. Oprócz smakowitych soków mogliśmy delektować się herbatką o wdzięcznej nazwie Mango Tango oraz naparem z gojnika. Pełni energii, którą dostarczyły nam wspólnie przyrządzone napoje umówiliśmy się na kolejne spotkanie.

Zachęcamy do sięgnięcia po literaturę:

  1. A. Kłosińska, Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat, wyd. Media Rodzina, Poznań 2009,
  2. J. Krzyżanek, Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci, wyd. Jedność, Kielce 2007,
  3. Ch. Keil, Gotowanie to nie magia?: zabawy kulinarne dla dzieci, wyd. Jedność, Kielce 2008,
  4. B. Lipov, Dzieciaki do kuchni, czyli Rodzinne gotowanie, wyd. Świat Książki – Bertelsmann Media, Warszawa 2008,
  5. A. Górska, Wielka księga przepisów: książka kucharska dla dzieci, wyd. Demart, Warszawa 2011.